vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Overwerk Slecht voor het Hart

Kans op een Hartaanval

Mensen die dagelijks twee tot drie uur overwerken, hebben 60% meer kans op een hartaanval dan mensen die een normale werkdag van acht uur draaien. Dat beweren enkele wetenschappers op grond van een onderzoek onder 6.000 Britse ambtenaren.

Oorzaak: Minder Sport of Meer Stress?

De onderzoekers hebben een aantal verklaringen voor hun bevindingen. Zo vermoeden ze dat overwerkers ongezonder leven, omdat ze minder tijd voor sport en ontspanning hebben. Ook zou het zo kunnen zijn dat mensen die overwerken, meer last hebben van stress en vaker aan depressies lijden. Verder denken de onderzoekers dat overwerkers sneller geneigd zijn om toch naar werk te gaan als ze ziek zijn. De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek om de oorzaken helder te krijgen.

Bericht van nu.nl: Japanners Werken zich Dood

Steeds meer Japanners werken zich letterlijk dood of worden ernstig ziek door overwerk. Vorig jaar werden ongeveer 355 werknemers ernstig ziek, waarvan er 147 overleden aan de gevolgen van te hard en te lang werken. Dat maakte het Japanse ministerie van Volksgezondheid bekend. Het is het hoogste aantal ernstig zieke en dode werknemers door overwerk ooit en betekent een stijging van 7,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De doodsoorzaak is meestal een hartstilstand of een beroerte. Verder werden in het jaar tot eind maart nog eens 819 werkers geestelijk ziek door overwerk. In 176 gevallen pleegden werknemers zelfmoord of deden ze een poging daartoe. Overlijden door overwerk is in de afgelopen decennia doodnormaal geworden in Japan. Dat heeft onder meer te maken met de lange kantooruren en groepsdruk. De Japanners hebben zelfs een speciaal woord voor dood door overwerk: karoshi. De Japanse regering probeert het verschijnsel tegen te gaan door bijvoorbeeld werken vanuit huis te stimuleren.

Nog een bericht: Japanse Ingenieur Sterft door Overwerk

Een Japanse ingenieur van Toyota is door te veel over te werken overleden. Dat heeft een Japanse arbeidsrechtbank gisteren besloten. Volgens de advocaat van de weduwe stond de 45-jarige man onder constante druk bij de ontwikkeling van een hybride versie van de Toyota Camry. Hij was de hoofdingenieur bij dat proces. Nog volgens de advocaat deed de man in de twee maanden voor zijn overlijden gemiddeld 80 overuren per maand. Door het vonnis van de rechtbank kan de familie van het 'slachtoffer' aanspraak maken op de verzekeringspremie. Het vonnis zelf is het zoveelste in een lange rij processen tegen overwerk in Japan. Overwerk of 'karoshi' was lang de norm in Japan, tot het ministerie van Volksgezondheid in 1987 officieel erkende dat te veel overwerk tot de dood kon leiden.

Nog een bericht: Chinese Werknemers Dwingen Opslag Af met Zelfmoord en Stakingen

Yep, echt waar. De Chinese fabrieksarbeider werk gemiddeld 60 uur per week. De salaris stijging is jaarlijks 8%, dat is ook wel nodig met een economie die ook zeer snel groeit. Maar goed, het artikel stond in de Stentor van 10 junii 2010.

Raar Gevoel

Krijgt u ook zo een raar gevoel. Waarom zijn er zoveel zelfmoorden? Omdat de werkdruk zo hoog is of omdat de salaris verhoging achterblijft blijft bij de economische groei. Misschien moeten we in Europa blij zijn met een economische "groei" van 0% en arbeidstijdverkorting, daardoor leven we in ieder geval wel langer.

Juni 2010

Bron: Diverse bronnen en eigen opvattingen

Terug naar de startpagina